FB live foredrag: Ro i kaos

Den ting, alle mentale lidelser og personlighedsforstyrrelser har tilfælles, er dys-regulering, forstået som en manglende evne til at regulere f.eks. intense følelser. Enten opleves følelserne så voldsomme, at de overmander og driver gæk med virklighedsopfattelsen, eller også er der ingen kontakt til følelserne, og derfor heller ingen evne til at have indføling med andres følelser. Og så er der hele det store spektrum mellem de to yderpoler

Men det er ikke kun dem, der har en lidelse eller en forstyrrelse, der bakser med dys-regulering. Det gør vi alle i en eller anden grad, og blev jeg spurgt, hvilken faktor, jeg mener, der skaber mest menneskelig lidelse, er det dys-regulering.

Der er derfor alt mit arbejde på den en eller anden måde handler om dette – hvordan vi bedst tager os af vores egne intense tilstande, når de overmander os, og vi her (ofte) kommer til at træffe beslutninger baseret på frygt og beskyttelse. Medmindre situationen vitterlig krævede et sådan forsvar, vil disse beslutninger senere hen give os alle mulige problemer, vi skal til at rydde op i.

F.eks. hos manden, der kontaktede mig for at få sparring omkring udfordringer i de nære relationer. ”Set i bakspejlet skulle jeg aldrig have været sammen med moren til mine børn. Vi var begge bange for ensomheden, for ikke at finde nogen, og derfor flyttede vi sammen, selv om vi nok aldrig rigtig var tiltrukket af hinanden. I dag kan vi nærmest ikke være i stue sammen og det går jo ud over vores børn.”

Vælger vi en partner for at undgå at mærke angsten for ensomhed, kan det først føles dejligt trygt, men på et tidspunkt, med mindre begge har lavet et indre arbejde og genfundet hinanden på ny, vil forholdet blive et fængsel.

Der var også kvinden, der kontaktede mig fordi hun havde læst et opslag, jeg havde skrevet omkring det med at bringe børn til verden. At det ikke handler om hvorvidt du bringer børn til verden eller ej, men om at du er bevidst om hvorfor, det ene eller det andet valg er det rette for dig.

”Mette, jeg gjorde jo bare som alle de andre gjorde. Drømmen om at få huset, haven og ungerne, der løb og legede i den, var skøn, men det viste sig ikke at være min drøm. Jeg vidste ikke, hvem jeg var, da jeg udlevede den drøm. Jeg undgik konsekvent at mærke ind i hvem jeg var, fordi jeg fornemmede, at det ville skabe store ændringer i mit liv og i mine relationer. Jeg turde ikke, så jeg fortsatte med at gøre det, de andre gjorde. Nu er jeg nødt til at finde ud af, hvem jeg er, før jeg kan give den kærlighed til mine børn, som de legitimt har krav på.

Undlader vi at stoppe op og reflektere over, hvem vi er, og hvad vi ønsker med vores liv, vil vi komme til at udleve andres drømme. Her bliver drømmejobbet pludseligt til dit værste mareridt, eller det smukke hus, den smukke have og den smukke partner kan hverken gøre fra eller til ift. din følelse af tomhed.

Nøglen til hensigtsmæssig regulering – forstået som evnen til at samstemme det indre med det ydre – i både det store såvel som i det små, ligger i at forstår reguleringscyklussen, og omsætte denne viden i praksis i dagligdagen.

Formår du det, bare noget af tiden, og er du forælder, vil du ikke blot hjælpe dig selv – du vil i høj grad også hjælpe dine børn.

På mit FB live foredrag fredag d. 15. maj kl. 10 – 12 kommer jeg med mange konkrete bud på, hvordan du får sorteret i dit indre, så du bedre kan finde vejen til de beslutninger, der skal træffes, såvel som hvordan du bedst hjælper dine børn med at udvikle følelsesmæssig modenhed.

Du har mulighed for at stille spørgsmål i den sidste halve time, dog får alle deltagere optagelsen, så det gør ikke noget, hvis du ikke har mulighed for at deltage live.

Det koster 150 kr. og du tilmelder dig her

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest