Parforholdets tre stadier

Beautiful young couple in love standing together against black studio background. Passion, sensuality, youth, feeling, erotic, sex, relationship concept

David Deida benævner tre stadier, som parforhold kan inddeles i. Den menneskelige individualitet kan ikke inddeles, da den er unik, men mange menneskelige adfærdsformer – og deriblandt hvordan vi tiltrækkes og frastødes (tænk frastødelse som magnetisme og ikke væmmelse) af det modsatte køn – har mange fællesnævnere, der kan inddeles i grupperinger. Forståelse for disse fællesnævnere kan hjælpe dig med at blive klogere på dine relationelle behov og mønstre.

 

Stadie et

Parforholdet og tiltrækningen opretholdes af en usagt aftale om at være det, den anden begærer mest. Kvinden bruger meget tid på at gøre sig seksuel attråværdig, forstået som at hun bruger meget tid på sit ydre og på at holde sig slank, smuk og veltrænet. Kvinder i dette stadie vil ofte med alderen benytte en del plastikkirurgi, da stadie et manden, finder en slank talje og store bryster tiltrækkende. Det er de færreste, der kan spise lidt og dyrke meget motion og samtidig have store bryster, så her skal der kosmetisk hjælp til. Det kvinden søger hos manden som ”betaling” for hendes mange timer brugt på ydre forskønnelse, er status og økonomisk tryghed (han betaler typisk for hendes botox og brystforstørrelse m.v.).

De helt klare usagte opdelinger kan bidrage med ret stor seksuel polaritet, der gør, at partnerne er meget seksuelt tiltrukket af hinanden, dog følger der ret ofre en del drama med i disse forhold, da det store fokus på det ydre (krop, status, penge, hus, bil mv.) forbruger det meste af den tilgængelige livsenergi, hvor evnen til at kommunikere om det, der er svært og sårbart, ikke opøves. Derfor er der heller ikke den store loyalitet partnerne imellem. I det øjeblik kvinden ældes og ikke formår at opretholde det ungdommelige look, skiftes hun ud med en yngre model, og i det øjeblik han mister status eller penge, skiftes han ud med en alfa-han, der overgår ham på begge områder.

 

Stadie 2

Stadie et ”købmands-byttehandlen” er ikke længere nok. Manden er stadig tiltrukket af en smuk kvinde, og kvinden af en mand, der kender sit formål i livet (og tør gå efter det), men det er i sig selv ikke nok. Begge parter ønsker at kunne blive mødt intellektuelt, kulturelt og ligeværdigt, forstået som at de ikke kun er interesseret i den andens krop, status eller økonomi, men også i den andens mentale indre.

Hvem er du, hvad interesserer dig og hvad kan vi lave sammen, der inspirerer os begge – er spørgsmål, der interesserer en stadie to mand eller kvinde. Der er især vægt på det ligeværdige, der ofte fortolkes som et 50/50 split fordeling af økonomiske poster, børneopdragelse, husholdning mv., hvilket betyder, at begge parter som sådan er selvforsynende og forhandler partnerskabet hen ad vejen.

Modsat stadie et, er mænd og kvinder i stadie to parforholdet ret gode til at kommunikere om det, der er svært og sårbart. De har lært, at det er vigtigt at tage hensyn til hinandens følelser og at god kommunikation er fundamentet for et solidt parforhold.

Det store fokus på lighed (der ofte omsættes som at ”vi er ens” og ikke ”vi er ligeværdige i vores forskellighed”) gør, at den seksuelle polaritet mindskes eller helt forsvinder. Seksuel polaritet er dybt afhængig af forskellighed – et plus og et minus – og trives derfor ikke særlig godt i et lighedsideal, der omsættes som enshed. Mange stadie to parforhold vil derfor med tiden opleve lidt (eller meget lidt) seksuel tiltrækning, eller have en ret ensformig seksuel interaktion, der er mere eller mindre tilfredsstillende. Nogle parforhold trives godt med denne form for partnerskab og har ikke det store behov for mere udlevet seksualitet. Men mange bliver med tiden både forvirrede og fortvivlede, for hvorfor er gnisten der ikke, når vi har det så godt på så mange andre områder? Når smerten og længslen efter ”noget andet” bliver for stor, vælger parret enten at skilles og søge andre intimpartnere, eller at arbejde på at intensivere den seksuelle polaritet mellem dem (f.eks. via tantriske øvelser og adfærdsændringer i parforholdet).

 

Stadie tre

Stadie to ligheden, der ofte fortolkes som ”vi er ens”, er ikke længere nok. Stadie tre manden og kvinden er stadig interesserede i fysisk skønhed, livsformålet, at kende partnerens intellektuelle indre, såvel som begge formår at tage hensyn til følelser – både partnerens såvel som egne. Men ingen af delene er i sig selv nok.

En stadie tre kvinde higer ikke efter at blive bekræftet af og modtage kærlighed fra en partner, da hun har erfaret, at hun er kærlighed og derfor ikke er afhængig af, at en partner kan opfylde disse længsler hos hende. Hun nyder fuldt ud at spejle sig i partnerens attrå og kærlighed, men hun er ikke afhængig af dem, fordi hun hviler i sin indre kærlighedskilde. Derfor kan hun nu gå dybere og højere i det seksuelle møde og her erfare sin seksualitet på måder, der måske ikke tidligere har været muligt, fordi hun aldrig følte sig helt tryg (hun vidste måske ikke selv hvorfor, eller havde måske ikke et sprog for utrygheden).

Stadie tre manden har opbygget en bevidsthedspraksis, der gør, at han nu kan rumme kvindens vildskab uden at være bange for at blive fortæret, så han nu både kan matche hende, såvel som kærligt åbne hendes hjerte mere end hun selv ville kunne, via sin humor, integritet og styrke. Det manden i stadie tre ønsker mere end noget andet, er at hjælpe kvinden med at åbne sin krop og sit hjerte, da det er via dette møde, at han selv åbner sig for kærligheden.

Herved udlever stadie tre manden og kvinden paradokset ”frihed i forbundet-hed”, da de begge er frie og uafhængige, men bevidst tager kærlighedsrejsen sammen. En stærk, åben kvinde kræver en stærk, åben mand, og en stærk, åben mand kræver en stærk, åben kvinde. Sammen kan de opnå erkendelser og kærlighedsniveauer, de ikke ville kunne nå individuelt.

 

Deida forklarer selv, at ingen af disse tre stadier er statiske, og at ingen af os forlader noget stadie helt på noget tidspunkt – vi bevæger os rundt mellem dem (dog er det langt fra alle, der (endnu?) føler tredje stadie-kaldet). For eksempel kan du som kvinde have stadie tre længsler (at omdanne din higen efter bekræftelse og kærlighed til at du er kærlighed), mens du befinder dig i et stadie to parforhold, hvor I er ved at finde ud af, om I skal afslutte jeres rejse sammen, eller arbejde på den seksuelle polaritet mellem jer – såvel som du en aften i byen kan blive tændt af bartenderens markerede kæbelinje eller veltrænede røv i de stramme jeans.

Og som mand kan du forsvinde i en seksuel fantasi med en stadie et kvinde, midt i din meditationspraksis, som du måske specifikt har indført, fordi du ønsker et stadie tre parforhold, da dit nu afsluttede stadie to parforhold var seksuelt og åndeligt utilfredsstillende for jer begge (men trygt, velkendt og venskabeligt).

Det handler altså ikke om, at noget nødvendigvis er bedre end noget andet, men om at erkende dine dybeste længsler og dine største sorger – og så turde at sætte dem i spil i livet, alt sammen godt krydret med ærlighed, kærlighed, lethed og humor.

Det kommer Frej Prahl og jeg meget mere ind i på vores kommende FB live foredrag, der er det andet i en længer række foredrag om parforhold og seksualitet. Det sker onsdag den 6. november kl. 10 – 12 via FB live, hvor du kan stille spørgsmål i den sidste halve time. Det koster 150 kr. og alle deltagere modtager optagelsen, så det gør ikke noget, hvis du ikke har mulighed for at deltage live.

Du kan læse mere og booke plads her

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest