Samtaler med min imaginære datter

Beautiful young couple in love standing together against black studio background. Passion, sensuality, youth, feeling, erotic, sex, relationship concept

Hvis jeg havde en datter, var der mange ting, jeg gerne ville fortælle hende omkring det at være en pige og en kvinde. Mit moderskab viste sig kun at skulle omfavne en søn, så derfor deler jeg i stedet de samtaler, jeg ville have haft med min datter, med dig, da du måske kan drage nytte af dem i dit forældreskab.

Jeg har inddelt mine samtaler i temaer, hvor jeg starter med det saftigste – og det sværeste.

Udforsk din seksualitet, men vær nådesløs i dit valg af elsker

Din omgivende kultur kan give dig det indtryk, at du er den passive og den, der skal forføres. Men faktum er, at det er dig, der træffer det endelige valg i forhold til, om du inviterer forføreren ind i dig eller ej. Og sådan skal det være, for det er dig og din krop, der har mest på spil, selv med nutidens præventionsformer. De kan svigte og du kan befinde dig i en situation hvor du skal træffe valg, der omhandler liv eller død for et andet væsen – valg du har styrken til at træffe hvis nødvendigt, men samtidig valg, der vil påvirke og forandre dig, uanset hvad det valg består af.

Du skal også vide, at du som kvinde er dybt forbundet med naturen, uanset om du ønsker at være det eller ej. Din månedlige cyklus har dig i sin hule hånd, og du skal lære at arbejde med rytmen og ikke imod den. Det betyder f.eks., at du kan opleve en overvældende erotisk lyst og sensualitet omkring din ægløsning, der kan presse dig i armene på en elsker tidligere, end dit rationelle jeg ville have valgt det. Vælger du at glide med i de berusende drifter, ægløsningen kan fremprovokere i dig, skal du være ekstra meget opmærksom på brug af prævention – sæt regler for dig selv, som du ikke afviger en tomme fra. Du kan ikke være sikker på, at din elsker tænker på prævention, når lidenskaben først ruller, så sørg for at du påtager dig det lederskab.

Et andet tidspunkt din cyklus kan spille dig et puds er i ugen op til din menstruation. Her kan du føle dig tyndhudet og sårbar, og hvor flirt og seksuelle tilnærmelser kunne begejstre og ophidse dig under din ægløsning, kan de nu forekomme at være nærmest krænkende. Manden er ikke underlagt samme hormonelle cyklus som dig, så det er ukendt terræn for ham og du må derfor ikke forvente, at han forstår det, der sker i dig. Men jo bedre du selv forstå din egen natur og din egen cyklus, jo bedre er du til at udsende klare signaler til din omverden, såvel som til at indvie din elsker i din indre verden.                    

Men det er ikke kun en potentiel uønsket befrugtning eller kønssygdom, du skal tage stilling til, inden du inviterer en elsker ind. Det er også, om hvorvidt du ønsker, at ham, du inviterer ind, samtidig skal trænge ind i dine tanker og i dine følelser. Du ønsker måske udelukkende en ”sweet night” – en sød nat, hvor du med et menneske, som du er tiltrukket af, udforsker erotikken, sensualiteten, vildskaben og den rå sårbarhed, som sex indeholder. En sådan nat kan have forskellige former for udfald, og det første du skal vide, er, at fantasien stort set altid overgår realiteten. Der er altså en ret stor chance for, at hverken du eller han lever op til dine erotiske forventninger, hvor du efterfølgende kan føle dig udnyttet, såvel som risikere at have udnyttet ham i håbet om at realisere din berusende fantasi. For en kvinde er tilfredsstillende sex dybt afhængig af evnen til at være i og med sårbarhed, noget der er svært at skabe mellem to fremmede mennesker – især hvis der er alkohol eller euforiserende stoffer involveret.

Det er dog ikke umuligt. Du kan godt have et berusende og sårbart seksuelt møde med en fremmed, der til fulde viser dig hvilke ekstatiske højder, din krop kan opnå. Men du skal vide, at jo dybere du inviterer ham ind i alle dele af dig, jo mere plads vil han optage, også selv om du måske ikke ønsker det. Dine ekstatiske højder får din krop til at udskille hormoner, der har til hensigt at sikre, at du ønsker at forbinde dig dybt med ham, og det sker uanset, om du på forhånd har besluttet, at jeres nat sammen udelukkende er en sød stud, der ikke skal gentages. For hver af dine orgasmer trænger han dybere og dybere ind i dit væsen, hvor du kan opleve, at du begynder at bruge mange af dine vågne timer på at tænke og fantasere om denne fremmede unge mand, du kun ønskede at være legende med. Udvikler det sig til en forelskelse mellem jer, kan det jo være smukt og godt, men måske den unge mand ikke har det potentiale eller den modenhed, der gør ham berettiget til at optage så meget plads i dine tanker og følelser. Samtidig er det jo heller ikke sikkert, at han har noget problem med, at der kun var én legende nat mellem jer, hvilket du ikke kan bebrejde ham, da det var de signaler, du udsendte. Erkendelsen af at alle dine tanker og følelser kredser om et menneske, du ved, der ikke skænker dig en tanke, er en brutal mavepuster. Derfor skal du vide, at et seksuelt ekstatisk møde kan placere dig lige dér, hvor det sårer mest.

”Hvordan kommer jeg videre derfra, mor?” hører jeg dig sige, hvilket er det helt rigtige spørgsmål, for selv om du vælger dine elskere med omhu, vil du med stor sandsynlighed opleve ovenstående i en eller anden grad – det gør vi alle. Det paradoksale er, at det ofte er modpolen, der er med til at heler og få dig videre til nye erkendelser og erfaringer.

Det, der kan ske i kølvandet på en oplevelse, hvor din krop opfører sig som om den er forelsket i en mand, du stort set ikke kender (ironisk nok kan din viden om, hvordan han lyder og ser ud, når han rammer klimaks, være stort set alt du ved om ham), er at du ønske at drukne forvirringen og smerten i andre ekstatiske højder. Derfor kan du kaste dig hovedkulds ud i flere seksuelle møder med andre mænd, der kortvarigt giver dig lindring. Men ”rebounds” har sjældent den samme euforiserende effekt – det, der i stedet sker, er, at du begynder at bruger mænd som objekter i jagten på nydelse, i forsøget på at undslippe smerten over selv at føle dig brugt som et nydelsesobjekt. Hvis du er rigtig heldig, vil en af disse mænd være modig nok til at fortælle dig, at han oplever det samme, som du selv gjorde – at han bruger dagens vågne timer på at længes efter dig, til trods for at han godt ved, at det ikke gengældes. Når det sker, kan du gøre to ting:

Du kan slå en højlydt latter op, føle dig hævngerrig og magtfuld og udstille den unge mand som svag og afhængig.

Eller du kan erkende gaven i den unge mands mod, for selv om det ikke gør dig i stand til at gengælde hans følelser, kan du nu langt om længe slippe smerten. Erkendelsen af, at du selv er i stand til at påføre andre den smerte, du selv oplevede, sætter dig fri, hvis du vel og mærke er i stand til at påtage dig ansvaret, hvor du stopper med at udnytte andre i forsøget på at undvige smerten.

”Men hvad med risikoen for seksuelle overgreb, mor – bør jeg ikke være bange for mænd?”. Nej, min skat, men du skal forstå paradoksale aspekter omkring den menneskelige natur, som du måske helst ville have været foruden. Men det er nødvendigt, at du forstår disse aspekter, for det er den eneste måde, hvorpå du kan fastholde dit eget ansvar og dine egne handlemuligheder i en kompleks verden.

For hver mandlig seksuel predator, er der en langt større gruppe af mænd, der er villige til at tilsidesætte egne behov, og sågar deres egne liv, for at beskytte kvinder. De to faktorer udligner ikke hinanden, så paradokset gør det hverken acceptabelt, at kvinder udsætte for overgreb af mænd, eller at alle mænd reduceres til seksuelle krænkere. Langt de fleste seksuelle krænkelser sker i forbindelse med stof og alkoholindtag, hvor grænser er svære at tyde og hvor den seksuelle energi er svær at stoppe, hvis den først er aktiveret, fordi alkohol spænder ben for selvkontrollen. Det undskylder aldrig krænkelser, men det giver en god indikator for, hvordan du kan reducere risikoen for at blive udsat for krænkelser:

Pas på hinanden når I er byen som en gruppe, lad ikke en fuld veninde gå alene hjem eller forsvinde med en mand, I andre finder en smule creepy.

Match din beklædning til dit sindelag – føler du dig sårbar så undlad at klæde dig for udfordrende på, for du kan risikere at få langt mere seksuel opmærksomhed, end du bryder dig om. Ønsker du omvendt at undersøge magtforholdet i den seksuelle tiltrækning (for magt spiller en stor rolle i tiltrækningsdansen, uanset om du inviterer eller afviser), kan du teste det ved at klæde dig udfordrende på, men undlad i så fald at drikke for meget og sørg for at du ude sammen med venner, der kan træde til, hvis berusede bejlere træder tættere på, end du selv kan håndtere.

Vid at seksuelle predators findes og at du derfor aldrig må blive for naiv i forhold til hele snakken om seksuel frigørelse. Faktum er, at vi som art stadig er meget seksuelt umodne, hvor grænser ofte først mærkes, når de er overtrådt, og hvor en lille procentdel desværre er så afsporede, at de opnår nydelse ved at tage en kvinde med vold. Her skal krisepsykologer, traumebehandlere, politi og retssystemet træde til for at hjælpe ofrene.

Pas på med at drikke for meget, og hav tålmodigheden og modet til at gemme den seksuelle eksperimenteren til I begge er ædru.
 

En sidste bid visdom, jeg vil give dig omkring seksualitet og seksuel tiltrækning i denne omgang, er hvordan du afviser en ung mands tilnærmelser på en måde, der ikke kastrerer ham (i psykologisk forstand, forstås). Mange drenge og mænd er skræmt fra vid og sans blot ved tanken om at henvende sig til en pige eller en kvinde, noget vi kvinder sjældent tænker over, fordi mænd undlader at fortælle os det i frygten for at blive opfattet som svage. Manden er pinagtigt klar over, at det forventes af ham, at han formår at tilnærme sig kvinden på en måde, der er tilpas pirrende, men uden at blive for grænseoverskridende – en dans der på ingen måde er nem at navigere i, og en dans vi som kultur ikke hjælper ham med at mestre. Den moderne kvindes protest kan her lyde, at det da lige så godt kan være hende, der tilnærmer sig ham – især nu hvor vi efter sigende er så frigjorte. Men udfordringen er, at mennesket har en instinktiv natur på lige fod med andre pattedyr og at den seksuelle tiltrækning og frastødning i høj grad hører til denne instinktive del af den menneskelige natur. Kvinder, uanset hvilken kultur hun befinder sig i, går instinktivt efter kompetente mænd: hun søger en mage og en elsker, der som minimum kan matche hende, og endda gerne udfordre hende, og den seksuelle tilnærmelse er ingen undtagelse. At være den mest seksuelt dominerende i forholdet kan være et kæmpe seksuelt turn-off for kvinder, og manden ved det – men han ved også, at han ikke kan sige det højt, fordi han så vil blive beskyldt for at være en mandschauvinist. Manden ved helt ind på celleplan, at han kun kan få kvindens ja, når han formår at dosere tilnærmelserne på en måde, der viser, at han har modet til at være vedholdende, selv når kvinden tester hans vedholdenhed ved initialt at afvise ham. Det kræver et mod, han ofte ikke har, for kvinder kan være frygtindgydende, så bær over med ham, når hans forsøg er lige klodsede og kejtede nok. Afhold dig fra at latterliggøre ham i kølvandet på din afvisning af hans tilnærmelser – hold det i stedet til et ”tak, jeg er smigret, men nej tak”. Afvisningen vil svie uanset hvad, men din mere nænsomme afvisning giver ham ikke det ultimative dødsstød. I stedet kan han slikke sine sår, lære af oplevelsen og vende tilbage til spillet med fornyet energi.

At reducere den seksuelle tilnærmelse, der udspiller sig mellem kvinder og mænd, til primært at handle om sociale konstruktioner og kønsstereotyper er en kæmpe fejl. Det efterlader vores ungdom (og os selv) uden noget kompas i et farvand, hvis bølger hurtigt kan trække dig ned i dybet. At tro, at vi alene kan intellektualisere og lovgive os ud af de svære, akavede og kejtede situationer, der opstår i den spirende seksuelle tilnærmelse, er både naivt og dybt uansvarligt. Ingen af os mestrer den seksuelle energi, for den er ikke en konstruktion, men en overvældende vital energi, der både kan sende dig og din elsker til ekstatiske højder, såvel som brænde og fortære jer begge.

Dette var første samtale med min imaginære datter. Jeg annoncerer næste tema via Facebook og nyhedsbrev, så hold endelig øje, hvis det har din interesse.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest